Araba Kredisi Nasıl Alınır?

Araba kredisi, araç almanın en kısa yollarından birisi olarak bilinir. Araç alırken kişiler, ihtiyaç ya da taşıt kredisine başvuru yapabilirler. Ancak bu kredi türlerine başvuru yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Taşıt kredisi çekilirken bilinmesi gereken en önemli nokta; çekilen kredinin yalnızca sıfır araçlar için değil ikinci el araçlar içinde geçerli olmasıdır. Burada bilinmesi gereken unsur; sıfır araçlar için farklı ikinci el araçlar için farklı şartların olduğudur.
Taşıt kredisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirtilen yasal sınıra göre uygulanır. Bu süreçte aracın fiyatı baz alınır. Alınacak olan sıfır kilometre aracın fatura bedeli 400.000 TL’yi aşmaması koşuluyla kişiler, bu bedelin %70’i kadar bir meblağ için taşıt kredisine başvuru yapabilirler. Kısacası 400.000 TL’lik bir araç için en fazla çekilebilecek taşıt kredisi 280.000 TL olarak belirlenmiş olur. Eğer alınacak olan aracın bedeli 400.000 TL’den fazla ise; 400.000 TL’ye kadar olan kısmın %70’i geriye kalan kısmın ise %50’si oranında taşıt kredisi hesaplanır. Taşıt kredilerinde kişilerin bilmesi gereken en önemli nokta aracın; vade boyunca bankanın ipoteği altında olmasıdır. Bu süre zarfında vadesi gelen taksitin ödenmemesi durumunda bankanın araca el koyma hakkı bulunur.
Taşıt kredisi nasıl alınır? Sorusu kredi ile araç alacak olan kişiler tarafından sıklıkla araştırılır. Taşıt kredisi alabilmek için öncelikle yasal yaş sınırını geçmiş olmak gerekir. Bunun yanı sıra aylık geliri belgelendirmek ve bankanın istediği diğer tüm belgeleri hazırlamak gerekir. Banka değerlendirme yaparken; taşıt kredisine başvuracak kişinin kredi notuna bakar. Kredi notu yüksek olan kişilere taşıt ya da ihtiyaç kredisi çıkması çok daha kolay olmakta. Ayrıca kredi başvurusu yapabilmek için en az 3 aylık SGK kaydının bulunması gerekir.
Hem sıfır hem de ikinci el araçlar için taşıt kredi başvurusu yapıldıktan sonra 3 iş günü içerisinde bankadan bir yanıt gelmiş olur. Bu sürenin kısa olmasının en önemli nedeni; günümüzde bankacılık sisteminin gelişmiş olmasıdır.
Taşıt Kredisi İçin İstenilen Belgeler
Taşıt kredisi için istenilen belgeler aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Noter satış sözleşmesi
- Krediye başvuracak olan kişinin son iki aya ait herhangi bir faturası
- Sıfır kilometre araçlar için otomobil faturası
- İkinci el araçlar için ise Motorlu Araç Tescil Belgesi ve Trafik belgesi
- İkametgah belgesi
İkinci El Araç İçin Taşıt Kredisi
İkinci el araç için taşıt kredi imkanı bulunur. İkinci el araçlarda kredilendirme oranı, araç kaskosu üzerinden belirlenir. İkinci el araçlar için taşıt kredisine başvururken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; alınacak olan aracın yaşıdır. İkinci el araçların yaşı bankadan bankaya göre değişiklik gösterir. Ayrıca kredi alma süreci de yine aracın yaş sınırına göre belirlenir. Özellikle 8 yaşına kadar olan araçlara taşıt kredisi daha kolay çıkar.
Kişilerin sundukları peşinat miktarı ve aracın yaşına göre bankadan alınacak olan maksimum kredi tutarı belirlenir. Aracın kasko bedeli ödenecek olan peşinatın miktarını da belirleyen en önemli faktördür. Örneğin 500.000 TL değerinde bir araç için %70 oranında taşıt kredisi kullanılırsa kasko değerinin %30’u kadar bir miktarın peşinat olarak elde bulunması gerekir.
Taşıt Kredisi Başvurusunda Önemli Noktalar
Taşıt kredisine başvuru yapmadan önce bazı noktalara dikkat etmek kredinin olumlu sonuçlanması adına son derece önemlidir. Taşıt kredisi başvurusunda önemli olan noktaların başında alınacak olan aracın tipi gelir. Satın alınacak olan aracın ne amaçla alınacak olması hem alınacak olan taşıt kredisinin miktarını hem de onay sürecini doğrudan doğruya etkileyen bir unsurdur.
Herhangi bir nedenle araç almak isteyen kişilerin bütün bankaların kampanyalarını yakından takip etmesi gerekir. Bundan dolayı taşıt kredisine başvuru yapmadan önce hangi bankanın ne kadar faiz isteyeceğini önceden araştırmakta fayda olur. Piyasaya göre belirlenen faiz oranlarından en düşüğünü bulmak için internet ortamındaki faiz hesaplama araçlarının kullanılması; düşük faizli krediyi bulmak için yapılması gereken oldukça önemli bir adım olur.
Taşıt Kredisi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Taşıt kredisi başvurusu yapacak olan kişilerin en fazla araştırdığı konuların başında; taşıt kredi taksitini ödenmemesi durumunda ne olur? Sorusu gelir. Taşıt kredisinin her ayın belli günleri ödenmesi gerekir. 3 ayı geçen ödemeler için bankanın yasal işlem başlatma hakkı bulunur. Taşıt kredisinde banka araca ipotek koyduğu için araca haciz koyma hakkı bulunur. Bu süreci aşağıdaki gibi incelemekte fayda olacaktır:
- Günü geçen ödemeler için banka kişi ile iletişime geçmektedir.
- Kişiye borcun yapılandırma seçenekleri sunulmaktadır.
- Seçenekleri kabul etmeyen kişiler için banka ihtarname çekebilir.
- Kredi tutarının geneline gecikme faizi uygulanmaktadır.
- Rehin hakkı bankanın elinde olduğu için araç satışa çıkarılabilir.
- Araç açık artırma sistemi ile satılır ve gelir bankaya aktarılır.
Taşıt kredisinin ödenmemesi durumunda kişinin sicili olumsuz etkilenir. Banka bu durumu, Kredi Kayıt Bürosu’na iletmekle yükümlüdür. Bunun peşi sıra kredi notu düşer ve ileride finansal araçlardan yararlanmak oldukça zor bir hale gelir. Bu nedenle taşıt kredisinin taksitlerinin düzenli bir şekilde ödenmesi gerekir.